tisdag 21 juli 2009

Snart

Hur glad kan Frej bli vid en sjö?

Skrev ju sist att jag skulle ut & snorkla efter avslag vid Rannsjön, men väl där blev jag påmind om att sjön ifråga är en rätt djup spricksjö som väldigt lätt kyls av även om det varit varmt en längre tid strax innan. Visst gick det att va i vattnet men knappast behagligt att plaska runt ett par timmar som jag hade tänkt. Slängde av ett kort som rätt bra fångar glädjen efter beslutet att det var för kallt :)
Jaja, spontana små idéer kan väl kanke va bra även om de misslyckas ibland.
Alla beslagen äro nu färdiga så i eftermiddag skall det nitas, kanske blir det klart tills ikväll.

9 kommentarer:

Ville sa...

Snygga beslag!

Jag har kommit ungefär lika långt men har lite punsande kvar på bakplåten. Våra bakplåtar har en väldigt lik design. Skillnaden är att trapporna på min plåt är något större samt att T-formationerna inte går hela vägen ner i botten på plåten utan ligger mitt i.

Jag gjorde klart nosen i förrgår. Den blev helt ok.

Har du "stämplat" den lilla "klämman" som förra gången eller har du spårat den?

/Ville

Frej sa...

Tacksla!
Kul att det funkar, så får vi jämföra sen hur vi har tolkat olika fynd.
Hittade en plåt i Fornsalens katalog med just sådana T:en, var faktiskt väldigt nära att välja dem.
Lillen är stämplad på samma sätt och hornmatrisen håller fortfarande lysande.

Men jag måste passa på att varna för en grej!
Satte dit första niten efter lunch men insåg iom det att jag gjort en stor djävla miss. Har hållit mig ifrån snickarbon sen dess för att inte göra nåt dumt.
Jag har ju gjort holkens beslag med så perfekt passform som möjligt, men det innebär att när de nu nitas ihop och trycks på plats minskar diametern en aning. Marginalen är väldigt liten men resulterar i att kniven skulle sitta som själva satans arsel om jag nitade fast resten.
Måste alltså fundera ut någon bra lösning för att öka diametern igen. Inget av alternativen är särksilt lockande än.

Minns inte om du också har plåt kring holken men oavsett det så sätt inte bakplåten precis intill kniven(tror du förstår hur jag menar) utan lämna en dryg mm eller nåt så utrymmet för kniven inte påverkas.

Skall varva ned lite nu och fortsätta fundera.

Ville sa...

Mina beslag är från lite olika knivar. Bakre plåten är baserad på en kombo av ett gotländskt fynd och vendelkniven. Jag har två plåtborder längs handtaget men ingen plåt bakom. Däremot har jag en kopparplåt bakom den bakre plåten. Jag har hittils inte råkat ut för några större katastrofer (även om jag inte är helt nöjd med spårningen), men jag bävar för borrandet. Jag var tvungen att borra fem hål i vardera T-formation för att få plats med nålfilen, problemet var att borrstålet hade nästan samma diameter som bredden på T:et, inte mycket marginaler för snett borrande med andra ord.

/Ville

Krikkan sa...

Om du inte redan tänkt på det, lägg nåt mer mellan.

Frej sa...

Det där med bredden på borr & filar ä ett helvete, sånt vill man ju inte va styrd av.
Likaså borrandet för nitarna. Tyckte det var jobbigt på den senaste med två lager plåt och nu är det sex som mest. Föranledde första utbrottet idag.
Men skitsamma, allt löser sig eftersom.

Hej Krikkan! Tack, den tanken har faktiskt inte alls slagit mig. Skall alvarligt fundera på om det kanske kan va det bästa.
Blir nyfiken, har du måhända erfarenhet av typen av slida?

Krikkan sa...

Jag har aldrig byggt nån kniv, och således aldrig någon slida. Däremot inte sagt att jag inte hantverkat en hel del.

Och nu gör du mig nyfiken, hur löser sig problemet?

Frej sa...

Mm jag har förstått du inte är helt ovan, trots en något kort blogg :)
Jag kommer faktiskt göra mellanlägg i läder och på så sätt slippa fingra med plåtarna något mer. Dagen har ägnats åt 75-års firande men gjorde iordning alla delar igår kväll, så det kan nog fortsättas snart.

Krikkan sa...

Jo, jag tänkte göra som mina förebilder och blogga om hantverket, men jag insåg rätt snabbt att jag är mer intresserad av att hantverka än att skriva om det. Kanske återupptar jag det där, eller så raderar jag det.

Kul att det löser sig. Jag ser fram emot fortsättningen:)

Frej sa...

Jo jag kände som du först också & det var segt att komma igång, men nu har jag svårt att tänka mig hantverket utan möjlighet att visa upp det för en massa andra människor som kommer med givande respons.
Närmaste släkt och vänner har ju alltid fått se det man gör men det här blir på ett annat sätt.