torsdag 1 april 2010

Innan påsk

Hej, nu har jag grejat lite. Å saker blev det då, som blev färdiga åen del som blev nästan, å andra som blev inte, men ändå lite.
Först gjorde jag en fuling och plockade in ett spontanprojekt som dök upp i idéform förra veckan. Tog dock inte så lång tid så jag blir ändå klar med den lite enklare hornkammen som var beställd.
Men alltså, fulingen!

Vissa sameslöjdare gör små ripor i masurbjörk, en del ganska påkostade saker med stora horninlägg över ryggen med mera och jag började själv göra sådana i yngre år just för att jag tyckte de var så jäkla fina. Nu är det längesedan sist men så i förra veckan dök ett finfint tillfälle upp så då kunde jag inte hålla mig.
Den här ser helt annorlunda ut än Duodjiriporna och skiljer sig även från mina första och det känns förbannat bra att det blivit något eget och inte bara en kopia av äldre slöjdares. Bestämde mig ganska snart för att den kändes mer som en orrhöna än en ripa också så då blev det extra eget å värmländskt :)

Sedan har kammen som sagt blivit klar och jag är helnöjd. Klart enklare än min första och kanske framförallt större. En ny detalj är att jag inte använt något sandpapper för slutpolering utan endast en fin fil. Ger helt annan känsla och känns dessutom mer historiskt korrekt.

Liten kamtandssågarbild.

Fodral till den. Har funderat mig blå över hur stängningsanordningen skulle konstrueras men så igår kväll lossade det. Fruktansvärt enkel princip men förhoppningsvis funktionell och helt klart stilren. Ville för allt i världen inte ha en massa extra påsydda detaljer.

Nu bränner jag på med alla projekt direkt här, så kommer det bli världens glapp sen till nästa gång, men ja ja.
Har med framgång smort skinnjackan som jag förresten valde att låta bli å färga. Började skimra i cerise på den lilla provbiten å det var väl inte riktigt min önskan att ha en så utstickande jacka.
Infettningen tog tid men jäkel va kul det var. Satt i soffan med morgonkaffet och såg på en gammal Emil film samtidigt vilket gav helt rätt stämning till arbetet. Faktumega så blev den lite mörkare efteråt så nu är det bara att köra på med folkdräktandet sen när jag ä tillbaka i Uppis(där det krappröda tyget ligger kvar, fan också).
Så är min första kniv åter med skaft så att jag äntligen kan använda den igen. Ärligt talat minns jag knappt när den användes av mig sist, var nog för liten för att kunna minnas det.
Spetsen har inte gått av, det är bara mer luft där! Försöker jag intala mig själv men det går sådär. Kikar man i snickarbon sitter den oroväckande uppenbart fast i hyvelbänken.

Just det förresten! Det är ingen som vill kännas vid att ha gett mig en bok via Naturskyddsföreningen?
Dök nämligen upp en betald bok i förra måndan vilken har gett mig lite bryderier, minst sagt haha ;)
Får väl ringa å fråga dem om inte annat, så inte de själva fått en knäpp och börjat lägga medlemsavgiften på litteratur och skickat iväg till folk lite spontant sådär.

9 kommentarer:

lena sa...

åh jag gillar den där lilla orr-fulingen. jag vill ta på den. det syns lång väg att man kan använda den istället för snuttefilt.

appropå alla projekt. du har ju två kvar att visa iaf. rocken och blåbärskolten. de är väl inte helt klara? jag vill också ha en blåbärskolt när jag blir stor!

lena sa...

åh jag satte mig för att laga min skinnryggsäck och blev sen inspirerad av dig och fettningen.

så jag satte mig med kängskosmörjningen som är det enda jag hade hemma.

nu har jag en brun-slaskig ojämn färg över hela ryggsäcken och den luktar som bekant starkt av tjära.

jag är inte den som tänker efter innan, eller provar innan. jag bara gör så blir det som det blir

tyvärr.

Frej sa...

Bra, ja ytan blir faktiskt väldigt len å mysig efter sista sandpappringen.

Stämmer bra det, banden te kolten tas itu med direkt efter cotehardien.

Du förresten, snart skall vi te gotland å hälsa på får! slog mig nu

Frej sa...

Oj da, men jämnar det inte ut sig om det får vila ett tag tror du?
Fettet jag använde är nog också ämnat mest för kängor och luktar en del, men ställ ut å vädra så blir det säkert bättre.
Prova är faktiskt jävligt tråkigt så varför skulle man göra det? ;)
gör jag själv så sällan som möjligt

historiskdrakt sa...

Waow, den kammen skulle man inte tacka nej till (trots att jag knappast har ngn användning för den med 3 mm snagg)

Frej sa...

Tack! Har redan hunnit hugga in på nästa faktiskt så man börjar känna av grunden till viss rutin på vissa moment. Känns skitbra haha :)

Du får skaffa dig ett redigt skägg så kan jag göra dig en kam til det sen ;)

lena sa...

fåååååår!!!!!!!!! jajjamen!

Louise sa...

Kære Frej
Du laver altså fantastiske sager - er er vildt imponeret!

Jeg ville høre om vi måske kunne skrive lidt sammen på mail, idet jeg gerne vil høre om du måske laver bestillingsarbejde i forhold til vikingetidskamme og knive. Jeg har fået nyt arbejde som museumsformidler og langhusfrue på et vikingecenter, og jeg ville høre om det måske var muligt at købe noget af dig?

Mange hilsner Louise

Frej sa...

Tack så hemskt mycket, stort grattis samt självklart kan vi göra det ! :)

frej_lonnfors(roligt a)hotmail.com
...finner du mig på

Jag säger som jag måste säga till alla nuförtiden, att det är ganska fullt upp både på hantverksfronten och med skolan så alla projekt tar lite tid i nuläget. Men vi kan absolut diskutera vad du är ute efter så går det säkerligen att lösa på någe bra sätt!
vi hörs