fredag 8 oktober 2010

Lite kallsmide i renoveringssyfte

Här följer en kort strof om hur man kan laga en skjutregel.
Vet inget exakt om ålder men den har oavsett det varit utsatt för ett ganska hårt slitage på sina ställen. Regeln kommer alltså från den rejäla dörr vi skrapat i somras vilken nu idag har hängts åter på plats för att snart bli målad och kunna räknas som ett väl genomfört projekt. Vill egentligen inte skriva "avslutat projekt" eftersom man ju med all sannolikhet och även med förhoppning kommer att ägna dörren mer omsorg i framtiden. På samma sätt som vi idag bara är ett led i mänskligheten, så som även grottmålarna i Lascaux eller det forna Kinas alla kejsare varit, är väl knappast intentionen att den här dörren skall kasseras om tio år. Nä, vi vill förstås att den skall kunna hänga där(eller någon annanstans för den delen(den har inte hängt här ursprungligen)) i minst ett par hundra år till.
Men, just det här projektet, renoveringen för den här gången, är ändå färdigt snart. Å det skall bli inihelvete skönt ärligt talat :)


Det här gillar jag rätt bra, gör mig riktigt glad faktiskt. Det halvmoderna instickslåset vi bestämde att avlägsna till förmån för ett kammarlås som stämmer bättre överens med dörrens första fas, kommer här till oväntad användning eftersom det visade sig att kistans gods var ungefär lika tjockt som plåten till regeln.
När jag hade tagit bort den tjocka färgen från regeln fick jag nämligen syn på att det suttit en bygel även över den främre delen och när jag nu ändå nitade fast de andra delarna så de inte skramlar längre var det förstås lika bra att passa på & fixa en ny bygel.

I vanlig ordning letar man på något runt av lämplig grovlek att böja plåten kring. Donade sedan en liten extra-justering över en mejsel vilket också gav den lite snygg patina, så det inte ser för nytt ut.

 Att jag har filat urtagen som syns där begriper ni väl själva även om det nu inte finns någon bild på det?
Till höger sen synes den färdiga lagade regeln och det skall bli riktgit kul sen att få den på plats och i bruk igen.

Inga kommentarer: